Артур Кларк: Grad i zvezde

 Скачать книгу (размер 599Kb , формат fb2) 

Жанр : Космическая фантастика , Язык : ru

Аннотация:

Poput blistavog dragulja, grad je lezao na prsima pustinje. Nekada je bio podlozan promenama i preinacenjima, ali sada je Vreme teklo mimo njega. Noci i dani nizali su se preko lica pustinje, ali na ulicama Diaspara vladalo je vecno popodne i tama se nikada nije spustala. Duge zimske noci mogle su mrazom da okuju pustinju, ledeci poslednje ostatke vlage u razrenenom vazduhu Zemlje — ali grad nije osecao ni toplotu ni hladnocu. On nije stajao ni u kakvoj vezi sa spoljnim zbivanjima, bio je to svet za sebe.

Ljudi su i ranije podizali gradove, ali nikada slican ovome. Neki su trajali stolecima, drugi milenijumima, pre no sto je Vreme razvejalo cak i njihova imena. Jedino se Diaspar uhvatio ukostac sa Vecnoscu, braneci sebe i ono cemu je pruzao okrilje protiv sporog osipanja vekova, razorne moci truljenja i pogubnog dejstva rne.

Od casa kada je sazdan, okeani su nestali sa povrsine Zemlje, a pustinja se rasprostrla citavom planetom. Vetrovi i kisa satrli su u prasinu poslednje planine, a svet je bio odvec umoran da bi iznedrio nove. Grad za to nije mario, cak se i sama Zemlja mogla pretvoriti u prah i pepeo, a Diaspar bi i dalje stitio decu svojih tvoraca, noseci bezbedno njih i njihova dobra niz reku vremena…


Добавить комментарий

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Остальные книги писателя ‘Кларк Артур