Юрий Андрухович: Екзотичні птахи і рослини з додатком «Індія»

 Скачать книгу (размер 485Kb , формат fb2) 

Жанр : Поэзия , Язык : uk

Аннотация:

Вірші, вміщені під цією обкладинкою, виникали упродовж доброго десятка років і знаменували собою не завжди поступове та плавне поринання ідеалістичного юнака в досвіди, маски і тексти, в мову, в усе на світі, включно з любов ю. Між »Піснею мандрівного спудея» чи »Казкарем» (обидва — 1980) і останнім на сьогодні циклом »Індія» (1990) лежить страшенно велика відстань довжиною в молодість. Усе це пережите і прожите. Тому ця книжка, можливо, є шлях. Чи цей шлях завершений?

Жоден шлях завершеним не буває. Даруйте нагадування.

Я відібрав сюди вірші з усіх трьох своїх збірок, але найбільше з останньої. Напевно, не всі з віршів, які ще й тепер мені подобаються, можна тут знайти. Ясна справа, тут немає тих, які тепер уже мені не подобаються. Але навіть у цих, »фаворизованих», я намагався іноді щось і якось позмінювати. Це не було переписування, а швидше переживання наново. Я вдячний нагоді знову побувати  т а м.

Залишаюся з любов ю — до рослин, жаб, каменів і птахів, до трави і покручів, загалом до людей, до блазнів, астрологів і жонглерів, до ангелів, до Антонича, до Львова, до інших міст і країн, до вина поезії й поезії вина, до решти світу. До зустрічей —

Автор

* * *


трава на камені вона
вночі росте у ранах дому
трава лунка немов луна
рослинне тіло в кам яному


і ми так часто не спимо
і наслухаємо допоки
нічна трава зітхає мов
нічні озера і затоки


себе вганяючи мов клин
у ці крихкі тріскучі плити
запасти в усмішку щілин
триматись каменя і жити


хоча б між рейок і коліс
між днями виникне і снами
висока й чиста ніби ліс
трава яка прийде за нами

Добавить комментарий

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.