Роберт Хайнлайн: Friday

 Скачать книгу (размер 889Kb , формат fb2) 

Жанр : Научная Фантастика , Язык : cs

Аннотация:

Po brilantnich Vladcich loutek vydalo nakladatelstvi AG Kult dalsi knihu Roberta Heinleina s nazvem Friday. Proti vladcum chybi silna vudci myslenka ci symbol. Pribeh o boji spionaznich a teroristickych center je, da se rici, dokonce chatrny.

Presto kniha neni horsi nez predchozi, to jest, predstavuje v zanru sci-fi absolutni spicku a presahuje jej. Hlavni zasluhu ma na tom Heinleinuv styl. Technika vypraveni ne nepodobna stylu Hammeta ci Chandlera je samozrejmosti. V textu je vsak vic ironie, ba primych karikatur soucasnych americkych instituci.

Svet budoucnosti, v nemz se pohybuje hrdinka Friday, umela zena, se velmi lisi od svetu, ktere projektuje vetsina autoru fantastiky. Neni lepsi nez soucasny, ale ani horsi. Je stejny. Rivalita statu a spionaznich central, malo schopny ourad, kazdodenni boj o penize a vposledku o zivot.

Avsak Friday neni v prvnim planu ani o tomto svete. Je o silne nesentimentalni individualite, ktera s neprekonatelnou energii vitezi nad prekazkami. Tvrda v tvrdem svete, naprosto, a pritom citliva ryze pozitivnim zpusobem. Individualita tvorici svuj zivot s hravou radosti, neporazitelna ve sve podstate, ackoli prochazi pekelnymi zazitky. Nietzsche by zajasal, kdyby videl, s jakou gracii Heinlein ztvarnil jeho ideal.


Добавить комментарий

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Остальные книги писателя ‘Хайнлайн Роберт