Михаил Булгаков: Mistr a Marketka

 Скачать книгу (размер 834Kb , формат fb2) 

Жанр : Классическая проза , Язык : cs

Аннотация:

Bulgakov zacal na knize pracovat v roce 1928. Prvni verze nesly nazvy Cerny mag (Черный маг), Inzenyrovo kopyto (Копыто инженера), Zongler s kopytem (Жонглер с копытом) ci Veliaruv syn (Сын Велиара). Rukopis byl pripravovan pro vydavatelstvi Nedra a jeho prvni verze byla (po zakazu hry Kabala poboznustkaru — Кабала святош) autorem spalena 18. brezna 1930. Dochoval se autoruv dopis, datovany 28. dubna 1930 a adresovany vlade, v nemz autor doslovne pise „… osobne, vlastnima rukama jsem v kamnech spalil vsechny koncepty romanu o dablovi.“ (Motiv paleni dila se objevuje i v knize samotne.)

Praci nad romanem Bulgakov obnovil jiz v roce 1931. Ve druhe verzi se objevuje postava Markety a Mistra a roman ziskava definitivni nazev Mistr a Marketka (Мастер и Маргарита). V poradi druha verze byla dokoncena v roce 1936. Dilo v teto podobe jiz obsahovalo vetsi cast zapletky i vsechny dulezite pasaze. V roce 1937 Bulgakov roman jeste jednou zredigoval a do nazvu doplnil podtitul Fantasticky roman. Zacistovanim a slohovym pilovanim textu (za pomoci sve zeny) se zabyval temer az do sve smrti — posledni upravy rukopisu jsou datovany 13. unora 1940 (necely mesic pred Bulgakovovou smrti). Roman je tak fabulacne zavrsen. Bulgakovova zena vsak pokracovala v redikci romanu az do roku 1941. Nektere ze zbyvajicich a Bulgakovem i jeho zenou nepostrehnutych rozporu jsou presto predmetem kvizovych otazek znalcu autorova dila (Mistr je napr. v Kapitole trinacte hladce oholen, zato v Kapitole ctyriadvacate — dejove nasledujici za nekolik hodin — ma dlouhou bradku).

Cenzurovana verze (12 % textu vynechano, jeste vetsi cast pozmenena) byla poprve publikovana az v roce 1966 v casopise Moskva (rocnik 1966, c. 11 a rocnik 1967, c. 1). Text odstranenych a upravenych casti vysel samizdatove a byl doplnen o udaje nezbytne ke kompletnimu nahrazeni originalni verze. V roce 1967 nakladatelstvi Posev (ve Frankfurtu) vydalo kompletni verzi (prave diky samizdatovym doplnkum). Rusko se prvniho necenzurovaneho zneni dockalo az v roce 1973, kdy v nakladatelstvi Chudozestvenaja Literatura (Художественая Литература) vysla verze opirajici se o rukopisy sepsane do zacatku roku 1940. Toto zneni bylo povazovano za kanonicke az do roku 1989, kdy byla za pomoci redaktorky Lydie Janovske vydana verze respektujici veskere existujici rukopisy.


Добавить комментарий

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Остальные книги писателя ‘Булгаков Михаил