Айзек Азимов: Nemezis

 Скачать книгу (размер 892Kb , формат fb2) 

Жанр : Научная Фантастика , Язык : sr

Аннотация:

Ova knjiga ne pripada seriji Zaduzbina, niti, pak, serijama Roboti ili Carstvo, vec stoji nezavisno. Samo sam zeleo da vam na to skrenem paznju kako bi se izbegli nesporazumi. Naravno, jednog dana mozda cu napisati roman koji ce ovu pricu povezati sa drugima, ali to se mozda i nece desiti. Na kraju krajeva, koliko cu jos biti u stanju da nagonim svoj um da smislja zamrsene sadrzaje buduce istorije?

Jos nesto. Odavno sam vec odlucio da u pisanju postujem jedno zlatno pravilo: da budem jasan. Odustao sam od svake pomisli da pisem poeticno ili eksperimentalno, ili da se izrazavam kroz simbole, ili na bilo koji nacin koji bi mi, uspesno primenjen, doneo Pulicerovu nagradu. Zeleo bih da, jednostavno, budem jasan — da na taj nacin stvorim topao odnos izmedu svojih citalaca i sebe. A profesionalna kritika — pa, niko ih ne sprecava da ucine sta god zele.

Kako god bilo, moje price se pisu same i bojim se da je i ova jedna od takvih. Tak sam kasnije uocio da pisem na dva nivoa: jedan red dogadaja odigrava se u prezentu price, dok je drugi smesten u proslost iste price — priblizavajuci se, lagano ali sigurno, „sadasnjosti”. Uveren sam da necete imati problema u pracenju redosleda dogadaja, ali, posto smo dobri drugari, mislio sam da bi bio red da vas na to upozorim.

Asimov Isak


Добавить комментарий

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Остальные книги писателя ‘Азимов Айзек